Utmärkt service Leasing Snabba leveranser

Nacka Värmdö Maskin - Vi kan allt om Avant Kompaktlastare

Vår guide till ditt köp, allt för att du ska få rätt maskin för just dig. 

Vi har jobbat med Avant Kompaktlastare i över 15 år så vår erfarenhet är lång och vi har nog fått de flesta frågor man kan tänka sig vi försöker här gå igenom grunderna och de vanligaste frågorna vi får. Har du frågor så tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig vidare.

I guiden går vi igenom detta:

  • De olika maskin-serierna och dess likheter och olikheter
  • Hur det fungerar med Avants redskap
  • Avant och miljön
  • Avant och dess fyrhjulsdrift
  • Hytt-alternativen som finns tillgängliga
  • Försäkring
  • Service
  • Garantivillkor
  • Finansiering
  • Säkerhet och stöldrisker
  • Andrahandsmarknaden för Avant

Avants 200-serie

Kännetecknas av sin ringa storlek, bredd under 1m och vikt under 750kg men med en enorm potential. Bensinmotor med två olika alternativ, upp till 42 L/min i externt hydraulflöde ger möjligheter långt över vad man kan förvänta sig av denna lilla maskin. 

Avants 400-serie 

Har en gång funnits i olika varianter, 420, 419 men idag är det 423 som är den gällande modellen med en 22hk Kubota dieselmotor, har standard teleskoputskjut att attraktivt instegpris och fungerar med de flesta av Avants redskap.

 

 

Avants 500-serie

Har alltid legat precis i mitten, av det mesta, tyngd, bredd, lyftkapacitet, hydraulflöde mm. Det har förändrats lite när Avant lanserade sin 800 serie, men den är fortfarande en av de mest säljande serierna genom tiderna. Nu under 2023 får även 528/530 uppdaterade motorer. 500-serien har alltid lyckats vara många kunders optimala maskin när man räknar in de olika parametrarna, mycket på grund av den perfekta avvägningen i pris kontra kapacitet. 

Avant 600-serie

Denna är fortfarande en av de serierna med högst kapacitet gällande lyft, hydraulik i förhållande till storlek på maskinen! den klarar i princip 90% av alla redskap samtidigt som den lyfter 1000kg+. Med tillökningen av 645i/650i under 2022 så har man gjort det man trodde var omöjligt i en sådan kompakt maskin, hela 75L/min i extern hydraul kapacitet och den moderna GT-hytten gör denna till totalt marknadsledande i sin storlek. 

700-serien

Har utvecklats enormt sen lanseringen 2009, nu finns den med GT hytt, 57hk Kohler motor Stage V klassad, fortfarande gynnsam storlek så den blir lätt och smidig men med enorm kapacitet, även den enklare instegsmaskinen Avant 735 finns tillgänglig där du får ett stort och kraftigt chassi med en mindre Kubota dieselmotor, där lyftkapacitet och pris är det viktigaste.

800-serien

Störst i klassen, sedan lanseringen för ett par år sedan så har denna modell blivit en storsäljare, den har allting som saknas på 700-serien, kraftigare bom, högre hastighet, högre lyftkapacitet. Den kommer med samma motor som 760i. Tyngden har kommit upp i 2,8t så det blir en kompakt bjässe!

Redan 2018 annonserades den första eldrivna Avanten ut till marknaden, den dök sedan upp året därpå med Avant e5 AGM blybatterier, körtid på 1-4h, vilket var enormt bra för ett par år sedan, men idag har vi en helt annan e5 på marknaden, med Litium 29kw batteri med tillräcklig kraft att klara en hel arbetsdag, mycket tack vara dom egen utvecklade batterierna med OptiTemp från Avant Power. 

Avant har sedan 2016 endast ett redskapsfäste, "det stora" som är originalfästet som de har haft sedan starten för över 30 år sedan, kallas i folkmun för just Avant-fäste, som idag även används av andra lastartillverkare som MultiOne och Giant tex. Men det finns ett fäste till som förekommer fortfarande, det är det lilla Avant 200 fästet, det användes endast av Avant modeller 216/218/220 mellan 2005-2016. 

Avant-Fäste (Stora)

Avant-fäste (Lilla)

Bra info, men hur funkar det? Kan alla Avanter jobba med alla redskap? 

Bra fråga, Avants filosofi när det kommer till redskapen är att du ska kunna utföra alla typer av jobb oavsett vilken modell på maskin du har. Så oavsett om du har en Avant 225 eller en Avant 860i så ska du kunna klippa gräs, gräva eller ploga tex. Det finns olika storlekar på de flesta redskap. 

Men det faktorer som oftast avgör om ett redskap är lämpligt eller ej för en specifik modell, är 1. Hydraulkapacitet och 2. Tyngd/Lyftkapacitet. 

Så för att Avant ska rekommendera ett visst redskap till en viss maskin så krävs det att båda kraven uppfylls, det finns en medelväg som avant beskriver som "fungerar" Då kan det vara tex att redskapet är aningen för tungt och att det krävs extra motvikter alternativt att hydraul kapaciteten inte riktigt räcker till för att driva redskapet till 100%, men att det ändå fungerar OK med din maskin. 

Hur ser det ut med Avant och miljön?

På Avant har det alltid funnits ett bakomliggande tankesätt när det kommer till miljöfrågor. 

  • Idag kan alla Avants Diesel-maskiner drivas helt fossilfritt med tex HVO100 eller motsvarande.
  • Man jobbar aktivt med utvecklingen av sina elektrifierade modeller, numera heter den satsningen Avant Power som bygger på helt egenproducerade batteri med patenterad teknik. Men den första maskinen med batterier kom redan 2018 från Avant. 
  • Biologiskt nedbrytbara hydrauloljor kan beställas från Avant så att din nya maskin redan från fabrik kan levereras med dessa. 
    Vi på NVMASKIN har tagit detta ett steg vidare och jobbar primärt med bio-hydraulolja i vår verksamhet. 

Avants 4x4

Alla Avant kompaktlastare är fyrhjulsdrivna, det finns en hjulmotor till varje hjul. Men det går självklart att justera detta för med 200 redskap så är inte alla redskap avsedda för halt underlag, vilket medför att du inte alltid vill ha en fyrhjulsdrift som är låst tex vid gräsklippning. 

Det finns i regel 3 olika drivlägen, varav 2 är standard och det sista är ett tillval som är väldigt populärt. Se Videon här bredvid så förklarar den närmare. 

  • Lock OFF - Hydraulolja flödar helt fritt ut till hjulmotorerna från drivpumpen, vilket naturligt blir att olja flödar dit den har minst motstånd. Detta läge sliter minst på underlaget och river inte upp gräsmattor, grusgångar och andra känsligare ytor, det sparar även på däck när du kör på hårdgjorda ytor. 
  • LOCK ON - Du har fortfarande fritt flöde ut till respektive sida av maskinen, men kan fortfarande slira på båda hjul på samma sida av maskinen, ger en otroligt bra grund för att kunna ta sig igenom enklare slirig/hal miljö, men ska du köra tex plogning så är tillvalet Antislip nästan obligatoriskt. 
  • ANTISLIP - Forcerar en låsning så hydrauloljan inte längre flödar fritt ut till vänster / höger sida, utan tvingar ut hydraulolja till båda sidorna och LOCK ON funktionen forcerar olja till bakhjulen.

Se videon så får du en klar bild över hur det fungerar och kan bättre avgöra om Antislip är ett tillval som passar dig.

Hytt-alternativ

Idag så finns det 3 olika alternativ när det kommer till hytt.

  1. Den standard som ingår är ROPS-båge med tak, ROPS = Roll over protection system, vilket är en säkerhetsstandard när det kommer till vältskydd, alla Avanter hytt eller bara med båge är certifierade enligt ROPS och även FOPS = Falling objects protection system som skyddar med fallande föremål. 
  2. L-hytt - en enklare inklädnad av ROPS bågen, med 3 sidor, baksida i plast, höger sida i plast, framruta i glas med vindrutetorkare. Denna typ av hytt är en enklare mer ekonomisk hytt som skyddar mot väder och vind. 
  3. GT-hytt - den nya standarden på helt tät hytt som introducerades i samband med modellen 860i kom ut på marknaden 2020. Den täcker nu hela modellprogrammet från 500-800-serierna, den är helt tät, avvibrerad, ljudisolerad, värmepaket är standard, standard med fjädrad tygstol, till denna hytt har du möjligheter att komplettera med tex AC-enhet, infällda blixtljus, luftfjädrad sits, trafikljusbelsysning mm. 
ROPS-båge
L-hytt
GT-hytt

Vad kostar försäkringen?

Det är en svår fråga då den i regel alltid är individuell och beroende på olika faktorer, tex ålder, ort men även vilken storlek maskinen, om du är näringsidkare eller privatperson, samt vilken omfattning man vill ha på sin försäkring.

Vi kan tex i samband med leasing erbjuda försäkring i samarbete med Gjensidige Försäkringar för företag, annars gör man enkelt en koll hos sitt eget försäkringsbolag. De brukar i regel vilja veta några detaljer om din maskin, tex klassas de flesta Avanter som motorredskap, vilken vikt maskinen har, pris, så brukar de flesta försäkringsbolag kunna erbjuda ett heltäckande skydd för din maskin. 

Hur funkar det med servicen?

En viktig del i ett långsiktigt ägande är så klart att man sköter servicen enligt tillverkarens rekommendationer, detta gäller framför allt inom garantitiden men självklart så är det viktigt men service och underhåll regelbundet på sin Avant kompaktlastare för att undvika onödiga driftstopp.

Avant har i alla sina användarmanualer en rekommenderad serviceintervall, för 200-400-serien så är det var 200:e timme och på 500-800-serien så har man en förlängd intervall på var 400:e timme. Alla maskiner har dock en initial service på 50 timmar, görs helst inom 1 år från leveransdatum. 

Får våra kunder så har vi flera olika alternativ när det kommer till service, det vanligaste är att man själv transporterar in sin maskin till oss och vi utför service och ev. reparationer i vår verkstad. Men för de som vill erbjuder vi även att vi kan hämta / lämna din maskin hos er och transportera maskinen till vår verkstad och även att vi åker ut och utför servicen på plats hos kunden, detta gäller även ute hos våra kunder i Stockholms skärgård. Det är då vissa kriterier som måste uppfyllas men det kan verkstadspersonalen berätta mer om när det är dags för service.  

Garantivillkor

Garantier är något som i regel en tillverkare utfärdar för sina produkter. Det är inget tvingande genom lagstiftning som tex reklamationsrätt.

I avants fall så har Avant garantivillkor men dessa hanteras och specificeras av Avants importör i Sverige (Nordfarm Maskin AB). Nedan följer de viktigaste punkterna

  • Garanticertifikat ska vara underskrivet och aktiverat vid köp. 
  • Felet ska vara ett fabrikationsfel
  • Felet som inträffat ligger inom garantitiden, i Avants fall 2 år, (24 mån) från inköpsdatum, Garanticertifikat och kvitto.
  • Slutkunden står för eventuella transport och/eller resekostnader till/från säljarens närmaste serviceställe i samband med avhjälpande av fel, första gången. Skulle det uppstå att felet inte avhjälpts och samma fel uppstår igen så täcker garantin även transport/resekostnader. 
Garanti omfattar ej följande:
- Slitdelar och normalt slitage
- Ovarsam användning av produkt eller handhavandefel
- Fel orsakade vid bristande efterlevnad av tillverkarens drift- och underhållsanvisningar
- Bristande förvaring (t ex lack, korrosion)
- Bristfälliga reparationer
- Övertidsarbete, uteblivna arbetsdagar och andra indirekta kostnader och förluster
- Indirekta skador, såsom produktionsbortfall, tappade affärer eller utebliven vinst

 

 

 

Erbjuder ni finansiering vid köp av en Avant Kompaktlastare?

JA. 

Det är en av de vanligaste frågorna vi får från kunder som är intresserad av en kompaktlastare. Vi erbjuder de vanligaste formerna av finansiering som finns.

Privatpersoner: 

  • Traditionell avbetalning med annuitetslån, normalt minst 20% kontantinsats och maskinen som säkerhet 12-120 mån löptid.
  • Blancolån där du lånar till hela beloppet utan säkerhet.

Företag:

  • Avbetalning med rak amortering alt annuitet, från 0% kontantinsats, 12-120 mån löptid och även 0-20% restvärde.
  • Finansiell Leasing, 0-30% Första förhöjd hyra, 12-72 mån löptid, 10-50% restvärde, objektet övergår till leasingtagaren efter avslutat avtal.
  • Finansiell Hyra även kallad Funktionshyra 12-48 mån, ingen kontantinsats, oftast ingår allting i hyran, så som försäkring och service. Objektet övergår till Leasinggivaren efter avslutat avtal. 

Du kan läsa mer om finansiering och olika typer av upplägg inne på våra kundtjänst-sidor.

Stöld

Säkerhetsprodukter

5 999 SEK 12 599 SEK
I lager
5 990 SEK
I externt lager
6 790 SEK
I externt lager
2 290 SEK
I externt lager
1 690 SEK
I externt lager
18 900 SEK
I externt lager
17 500 SEK
I externt lager
5 890 SEK
I lager
199 SEK 599 SEK
I lager
4 290 SEK
I lager

Är det något annat som man bör tänka på inför sitt köp?

Hur ska fyrhjulingen förvaras? Ska den stå ute under bar himmel kanske ett kapell till den är att föredra. Så håller man maskinen ren och torr för din nästa körning.

Vid förvaring primärt utomhus och obevakat så ska man även ta i beaktning en eventuell stöldrisk och hur man kan försvara sig mot detta. Det finns olika preventiva delar man kan göra för att minimera risken för att råka ut för en stöld. I vår mening så är det absolut bästa du kan göra är att ställa undan maskinen så att den inte syns, helst inomhus i låst och larmat garage men då detta inte alltid är möjligt, så kan vi rekommendera Lås / kätting, GPS Spårsändare och DNA märkning.
Viktigt är att kontrollera i sitt försäkringsbrev exakt vilka krav som ställs inom försäkringen, det skiljer sig mellan olika försäkringsbolag.

Beroende på hur fyrhjulingen ska användas och hur regelbundet maskinen ska köras så kan en batteriladdare med underhållsfunktion vara en bra idé, då håller man batteriet i toppskick och slipper onödiga stillestånd som skapas av låg spänning efter flera kortare körningar med flera start/stopp, hög användning utav tunga förbrukare som tex din Vinsch eller långvarig förvaring utan användning.  

Hjälmen, vi rekommenderar alltid hjälm oavsett registreringsformens formella krav, den räddar liv. Läs även igenom instruktionsboken för din maskin för att hitta säkerhetsinstruktioner för just ditt fordon. 

Tillagd i varukorgen